Tanárok, munkatársak (archív)

Vágó Zsolt – iskolaképviselő, fafaragástanár

Vágó Zsolt

“A jövő a lehetőségek könyvtára. A feladatunk az, hogy megmutassuk a gyerekeknek a használatát.”

A nevem Vágó Zsolt, négy gyönyörű gyermek apja, akiket feleségemmel együtt segítünk az élet forgatagában. Mindegyikük Waldorf intézményben játszik vagy tanul, óvodától a gimnáziumig.

Jómagam 1997-ben, az egri tanárképző főiskola elvégzése után kerültem először kapcsolatba az antropozófiával, egy észak-írországi camphillben, ahol egy faműhelyben dolgoztam. Egy rövid hajtűkanyar után, amikor az építőiparban és a sportszergyártásban dolgoztam, 2004 telén elkezdtem a Waldorf osztálytanító képzést. Ezzel párhuzamosan az Óbudai Waldorf Iskola osztálytanítója lettem 2005-ben. Gyönyörű nyolc évet tölthettem el az osztályommal, rengeteg munka és tapasztalatszerzés között, amiben a családom nagyon sokat segített. Időközben a kertművelés órákat is elvállaltam az iskolánkban. Miután 2013-ban búcsút vettem a gyerekektől, a szabad évemet a családommal akartam tölteni.Kiutaztunk nyelvtanulás céljából Németországba és azóta is Chemnitzben élünk. A gyerekek a helyi waldorf iskolába és óvodába járnak. Sok érdekes tapasztalatszerzés után döntöttem úgy, hogy nem vállalok új osztályt, hanem a kertművelés és  a fafaragás terén szeretnék újra dolgozni.

A Közép-Budai Waldorf Iskola alapítóival felvéve a kapcsolatot éreztem valami megújuló erőt, aminek szerettem volna a részese lenni. Néhány beszélgetés után, kiderült, hogy sok közös célunk van. A fafaragás és a kertművelés mellett az iskolavezetői munkát is elvállaltam. Úgy érzem, hogy az élet különböző terein szerzett tapasztalataimat, eredményesen tudom kamatoztatni egy ilyen összetett munkában.

Gombás Rita – osztálytanító (2019/2020-as évfolyam)

Kulcsár Gizella – osztálytanító (2018/2019-es évfolyam), némettanár, napközis tanár

Szalma Orsolya Ágnes – osztálytanító (2018/2019-es évfolyam), némettanár, feljesztőpedagógus

Kányai Mirella – osztálytanító (2017/2018-as évfolyam)

Valentovics Margit Tünde – osztálytanító (2016/2017-es évfolyam), énektanár

Tóth Orsolya – osztálytanító (2015/2016-os évfolyam)

Tóth Orsolya

“Nem az a feladatunk, hogy a felnövekvő generációnak meggyőződéseket közvetítsünk. Hozzá kell segítenünk, hogy a saját ítélő erejét, a saját felfogóképességét használja. Tanuljon meg a saját szemével nézni a világban. (…) Képességeket ébresszünk fel, és ne meggyőződéseket közvetítsünk. (…) Azt vegyék észre a felnövekvők, hogy mi keresők vagyunk, és őket is a keresők útjára kell vezetnünk.” (Rudolf Steiner)

Szerteágazó és színes nagycsaládban nőttem fel, ezermester művész édesapám mondhatni „ösztönösen waldorfos” szellemben nevelt bennünket. Az általa megteremtett igényes és meghitt környezethez hasonlót; tévétlen, vadkempingezős gyermekkort kívántam a saját gyermekeimnek is. Korán, mindössze húszévesen lettem anya, és életem szerelme sem vágott sokkal tapasztaltabban a szülői lét kalandjába, úgyhogy beletellett némi kis kacskaringókba, mire már második gyermekünk beiskolázásakor rátaláltunk a waldorf világára. Oly szerencsések voltunk, hogy azonnal fel is vettek minket a pesthidegkúti iskolába, így kerültünk az immár 16 éve tartó waldorf-tudatosodás útjára. A waldorf-szülőség iskoláján kívül egyetemi szintű pedagógiai tanulmányokat is folytattam, hiszen az volt a gyermekkori álmom, hogy tanár legyek, bár „szakosodásom” csak lassan alakult ki; a fizikaszakkör tizenévesen éppúgy vonzott, mint az irodalmi olvasókör, és intenzíven rajzoltam-festettem is. Végül történelemből és filozófiából szereztem tanári diplomát, de mégis főként művészetpedagógiával foglalkoztam az elmúlt évtizedben (egy gyermekrajzszakkörben tanítok), mivel jódarabig nem akartam teljes állást vállalni a négy kislányunk mellett. – Egyikük enyhe idegrendszeri sérülésekkel született, sokáig folyamatos extra fejlesztésre szorult (bizonyos értelemben ez is továbbképzés volt számomra); közben tudós férjem gyakran akár hónapokig is távol volt.

2010-ben végre részmunkaidős munkát tudtam vállalni egy fogyatékos embereket segítő alapítványnál, még irodavezetőként is dolgoztam egy évig, ám 2013-ban családilag Kínába költöztünk, ahol férjem a Soochow Egyetemen tanított, gyerekeink pedig belekóstoltak a helyi középiskola életébe. Én mandarinul tanultam és angolt tanítottam. Szemléletformáló, izgalmas kaland volt mindannyiunknak!

Időközben lányaink mind kinőttek a gyermekkorból, bennem pedig egyre határozottabb alakot öltött a gondolat, hogy elvégezve a tanár-továbbképzést, a waldorf-pedagógia iránti elkötelezettségemet újabb szintre emelem.

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy bizalmatokat belém vetitek, és a gyermekeiteket a gondjaimra bízzátok! Minden tapasztalatommal, tudásommal és szeretetemmel igyekszem megszolgálni ezt a bizalmat az elkövetkezendő nyolc év során.

Droste Júlia – osztálytanító (2014/2015-ös 1. évfolyam), angoltanár

Pásztor Mónika – osztálytanító (2014/2015-ös 2. évfolyam), énektanár

Pásztor Mónika

“Egy kézfogás is a mindenség takarója” (Weöres Sándor)

Amikor reggelente kézfogással üdvözöljük egymást az iskolába érkező gyermekekkel, gyakorta eszembe jut ez a számomra oly kedves verssor.

Úgy gondolom, bennünk, emberekben, és a körülöttünk lévő világban is ott van a mindenség.

Tanítani számomra azt jelenti, segíteni. Segíteni pedig azt jelenti, együtt megtapasztalni. Együtt megtapasztalni annyi, mint együtt ráébredni a mindenségre.

Immár évtizedek óta kapcsolatban vagyok gyerekekkel családi, vagy pedagógiai, szakmai színtéren.

Négy csodálatos gyermekem van.

Magyar-könyvtár, és francia szakos tanári diplomával rendelkezem.

Waldorf pedagógiával először első gyermekem születése előtt találkoztam, amely azóta rendszeresen felbukkant életemben valamilyen formában, így hát  nagy örömmel vállaltam a Közép-Budai Waldorf Iskola második osztályában az osztálytanítói feladatot.

Jász-Kovács Katalin – angoltanár

Végh Zoltán – némettanár

T. Mátyás – euritmiatanár

Pósfai Enikő – Bothmer-tanár, tanulószobás tanár

Pósfai Enikő

“A cselekvés iránti szeretetben élni és a másik akaratát megértve, őt élni hagyni, ez a szabad ember alapelve.” (Rudolf Steiner)

A szabadságra nevelés fogott meg először a Waldorf pedagógiában, amivel 1996-ban találkoztam, és akkor gyakorlatilag eldöntöttem, ebben a szellemiségben fogom nevelni születendő gyermekeimet, akik jelenleg kamaszok (19, 15 és 13 évesek). Szombathelyen Waldorf óvodában kezdtük mindannyian szociális életünket, ennek folytatása a Szombathelyi Perintparti Szó-Fogadó Waldorf Iskolában volt. 2014-ben érkeztünk Budapestre, ahol szintén Waldorf intézményekben tanulnak, már 2 gyermekem jár Waldorf Gimnáziumba.

Az évek során egyre jobban érdekelt Rudolf Steiner tanítása. Először előadásokon keresztül próbáltam belelátni, majd kezdtem mélyebben átérezni, megérteni, hogyan is tanít, nevel élményeken, megtapasztalásokon keresztül.

A Bothmer-tanárképzésen, magamat is megismerve, játékokon keresztül, folyamatos tanulás mellett képeztem magam, hogy a gyermekekkel együtt még tovább tanulhassak.

Céljaim, hogy a gyermekek egészséges testben, szociálisan érzékenyek, szabadon gondolkodóak legyenek, amihez adjam a hozzávalókat, mert azt gondolom, hogy küzdeni magammal, a világgal a mozgáson keresztül lehet legjobban.

Zsigó Andrea (Sün) – kézimunkatanár

1969-ben születtem Budapesten. A szüleim sokára találtak egymásra, így nincs testvérem, kénytelen voltam a gyermek lét minden örömét egyedül kiélvezni nagyszüleim és „otthondolgozó” anyukám társaságában, akikkel egy helyen éltünk nem messze az iskolától, a Rózsadomb alján. Persze mindentudó papám is bevitorlázott néha az életünkbe, de a vele kapcsolatos élményeim főleg a hétvégi autóskirándulásokhoz kötődnek. Nagyon szeretett vezetni, bejártuk az egész országot.

Óvodás korom csak abból a szempontból érdekes, hogy tisztán emlékszem, ifjúkorom pedagógusok, illetve a zeller iránti utálata ebből az időszakból gyökerezik.

Azt hiszem a szüleim egyik legjobb döntése volt, hogy egy neves ének-zenei iskolába írattak be, ahol a zenén túl életre szólóan megtanultam csapatban dolgozni, közös művészi alkotómunkát végezni. Most is szívesen énekelnék kórusban, de egyelőre erre nincs szabad kapacitás.

Az iskolában töltött éveimet titokzatos módon belengi az az ellentét, hogy bár elég jó tanuló voltam, egyszerűen gyűlöltem tanulni. Ennek két következménye lett a későbbi életemben. Az egyik, hogy az érettségi után eszembe sem volt, hogy továbbtanuljak, boldogan mentem dolgozni, a másik, hogy mikor a saját gyermekeink beiskolázására került sor, biztosak voltunk benne, bármi áron alternatív lehetőséget fogunk keresni a számukra – így jött a Waldorf.

Sok érdekes helyen dolgoztam, lemez- és tévétársaságnál, reklámügynökségnél, és azt hiszem, elmondhatom, hogy mindenhol sokat tanulhattam, talán többet is, mintha iskolába jártam volna. Nagyon-nagyon szerettem dolgozni, valahogy csodálatosan szabadnak éltem meg a napjaimat, mint felnőtt, önálló dolgozó nő.

1998-ban házasodtunk össze férjemmel, Racsmány Bencével, ő az, aki annak idején, a hajam miatt elnevezett Sünnek. Három gyermekünk van, Boldizsár, Boriska, Janka. Ők mindhárman – mint már utaltam rá – az Óbudai Waldorf Iskolába járnak.

Hogy hogyan lettem kézimunka tanár?

Egyszer Boldizsár fiam osztálytanítója kijelentette, hogy a Waldorf szülők nagy részének az a sorsa, hogy idővel Waldorf pedagógusok lesznek. Ezt nem értettem, még dolgozott bennem a kamaszos ellenérzés: hogy képes valaki tanár lenni? Aztán sokat kísértem a gyerekeket az osztálykirándulásokon, majd lehetőségem volt főzéstant tanítani a fiam osztályában, végül meghirdették a kézimunka tanárképzést, és én megsejtettem, hogy ez az én pályám lehet. Ugyanis – kicsit visszaugorva az időben – gyermekkorom óta rengeteget kézimunkáztam. Ezt is bölcs anyukámnak köszönhettem, aki kötötte az ebet a karóhoz, tévét csak akkor nézhetek, ha valamit csinálok is közben!!! És én kötöttem, hímeztem, fűztem, festettem, miért is ne? (Közben olyan remekművek peregtek a képernyőn, mint az Onedin család és az Alfa Holdbázis.)

Tehát az alaptudás egy része megvolt, ehhez kaptam a tanárképzésen három éven keresztül antropozófiai, pedagógiai képzést. Persze a tanárképzésen minden osztályfok feladatait magunk is elkészítjük, és nekem sok új kedvencem is lett, például a babavarrás, vagy a szövés. Rudolf Steiner azt mondta, hogy a kézművességet tanítani a legjobban maguk a kézműves mesterek, mint a mély szakmai tudás birtokosai tudják, ezért a Waldorf képzés mellett magam is elsajátítottam egy mesterséget: takács, azaz vászonszövő mester lettem. 2017 végül fordulópont lett életemben, az óbudai iskola 10. osztályában tarthattam szövés epochát, és elkezdtem hospitálni, majd kézimunkatanár lettem iskolánkban, a Közép-Budai Waldorf Iskolában.

Minden reggel azzal a gondolattal lépek az épületbe, hogy tanárként megtaláltam a helyem a világban. Még a viszontagságosabb iskolai napokat is tanulságosnak látom, például megtapasztalom, hogy a befektetett energia – lehet, hogy nem pont ugyanott – de igenis kamatozik, valamint azt is, hogy léteznek sugallatok, amelyeknek érdemes hinni…

Hétköznapjaimban három gyermekünket nevelem, de sokat alkotok, leginkább az óráimhoz kapcsolódó tárgyak elkészítése foglalkoztat. A takácsmesterséget is tovább folytatva, szövőszékemen kendőket, öltözeteket szövök. Emellett évek óta tanulok festeni, jövőre pedig elkezdem a nemezkészítő képzést is, hiszen ez a tudás is jól használható majd a gyerekek között.

Összegzésképpen elmondható, hogy hosszú (de kellemes) utat bejárva, ősz fejjel végre megtapasztalhattam a tanulás és tanítás örömét is, és remélem ezt még sokáig élvezni fogom…

Jancsek Gábor – fejlesztőpedagógus, napközis tanár

Barta Marianna Manna – extra lesson tanár

Bartha Marianna

“Tanulni annyi, mint felismerni, amit régóta tudsz.
Cselekedni: bizonyságot tenni arról, hogy tudod.
Tanítani: emlékeztetni másokat, hogy ők is ugyanolyan jól tudják.
Valamennyien tanulók és tanítók vagyunk.”
 (R.Bach)

Óvónőként, állami óvodában dolgozott, amikor már tudta, érezte, hogy máshogy bánna a gyerekekkel. Gyermekei születése tette egyértelművé, őket máshogy szeretné nevelni, s így fordult a Waldorf pedagógia felé. Óvodai alapító volt Pécsett, elvégezte a waldorf óvónői és az extra lesson képzést is, mellette – felnőttekkel – integratív pszichoterapeutaként dolgozik. Indulása óta a Közép-budai Waldorf Iskola extra lesson tanára. Három felnőtt gyermek édesanyja, szabadidejében szeret horgolni, és rengeteg önkéntes munkában vesz részt.

Keresztes László – gyógyeuritmia-tanár

Keresztes László

“Fontos, hogy az élet által valósan felvetett élethelyzetekre keressük a megfelelő válaszokat, és valós tetteket hozzunk létre.”

1989 óta vagyok sokféle formában aktívan jelen a Waldorf intézményekben. 1991-től 1997-ig a Gödöllői Waldorf iskolában voltam osztálytanító, majd egy Bothmer- és egy euritmiaképzés után euritmistaként, később gyógyeuritmistaként dolgoztam és dolgozom ma is.

A gyógyeuritmiát Németországban (Pforzheim, Drezda) tanultam, itt gyakornokoskodtam is, ahol jó hátteret és tapasztalatokat szereztem.

Az antropozófiai világ – és emberkép alapján létrejött nevelésművészet- és gyógyító művészet hazai kialakítása és “fenntartása” lett fő munkaterületem.

Ezen munkám során a hétköznapi élet ,az emberek lévén létrejött élethelyzeteket segítem-segíthetem -megformálni, legyen az pedagógiai, szociális vagy terápiás helyzet.

Simonics Adrienn – gazdasági munkatárs, iskolatitkár

Simonics Adrienn

Az iskola alapító tagjaként már a kezdetektől nyomon követtem a gazdasági tervezést. Nem könnyű feladat ez, hiszen nagyon sok a becsült tényező, de egyben nagyon szép is, hiszen menet közben az ember keze között egy csoda születik.

Az iskola életében egyedüliként egyszerre fenntartóként, iskolai munkatársként és szülőként is jelen vagyok, ami nagyon erős kontrollt igényel, hiszen a szerepek időnként észrevétlenül is összemosódnak.

Gyermekeim születése előtt 8 évig multinacionális környezetben stratégiai tervezéssel és üzletfejlesztéssel foglalkoztam. Az iskola gazdálkodási környezete merőben eltér, rengeteg jogszabály határolja, és ez nagy kihívást jelent. A kihívásokra azonban mindig is lehetőségként tekintettem.