Év végi beszámoló, avagy hol tartunk most?

December 31… az ember számot vet az elmúlt évvel, majd előre tekint, kihasználom én is e dátumot, úgyis ideje volt már egy beszámolónak, hiszen a sok teendő között kicsit csendben voltunk az elmúlt hetekben itt a weboldalon. (De csak itt… :))

A Közép-budai Waldorf Iskola ideája pontosan 4 hónapos, szeptember első napjaiban fogant meg néhányunk fejében a gondolat, alapítsunk iskolát. Visszatekintve erre az időszakra a szárba szökkenő növényke képe jelenik meg előttem. Ahogy egy korábbi összefoglalóban írtam, markáns élményem, hogy a formálódó iskolánk gondolata az első napoktól külön életet élt, pont mint egy termékeny talajra hulló magocska.

Mi, akiket megszólított, magától értetődő elhivatottsággal kezdtük gondozni ezt a palántát, egyre többen, még akkor is, ha az előttünk álló feladat hatalmassága és súlya időről időre kérdőjelek sokaságát ülteti el fejünkben. A kérdőjelek azonban rendre felkiáltójelekké egyenesednek, és a kétely, vagy tanácstalanság helyére válaszok kerülnek. Bár sok még a kérdés, kevés a biztos, egyben biztosak vagyunk: ez az iskola már most létezik, itt, közöttünk.

Mi, akik vele (kivitelezési terveivel, költségvetésével, pedagógus jelentkezéseivel, előadásidőpontjaival) kelünk, élünk és fekszünk ugyanazzal a magától értetődő bizonyossággal tesszük ezt, mint ahogy az első napokban rácsodálkoztunk: igen, ezt tényleg meg kell lépnünk, iskolát kell csinálnunk. Bár konkrét tényt még keveset tudunk megosztani Veled, kedves Érdeklődő, van egy, ami nagyon konkrét: a mi bizonyosságunk abban, hogy a Közép-budai Waldorf Iskola létrejön, mert számunkra már létrejött.

Aki először találkozik kezdeményezésünkkel, elsőként azt kérdezi: hol lesz az iskola? Januárban-februárban fontos határidők és teendők közelednek, amelyek után nagy bizonyossággal választ fogunk tudni adni a kérdésre. Egy biztos, és a kezdetek óta változatlan: minden törekvésünkkel azon vagyunk, hogy a központi, belbudai helyszínt megvalósítsuk.

A második magától adódó kérdés: kik lesznek a tanárok? Az elmúlt hetekben több olyan pedagógussal is megismerkedtünk akikkel elindulhat iskolánk. Nincs könnyű dolgunk a keresésben, hiszen idén szinte minden budapesti és budapest-környéki waldorf iskola keresi a jövő évi osztálytanítóját. Ennek ellenére, mivel egy formálódó iskola alapító tanárának lenni egészen egyedi szakmai kihívás, bízunk benne, és azt is tapasztaljuk, hogy ránk találnak azok, akiket ez a különleges feladat megszólít.

Ha rátekintünk, hogy mit értünk el 4 hónap alatt, a legnagyobb dolog talán az, hogy megalapoztuk kis közösségünket, és felkerültünk a magyar waldorf közösség térképére. Budapest minden kerületéből, de az ország tőlünk távol lévő szegleteiből is visszahalljuk, hogy hallottak rólunk és drukkolnak nekünk. 70 fölött jár azon családok száma akik jelezték, hogy érdeklődnek iskolánk iránt, és 30 fő körüli a szervezői csapat. A munkacsoportok amelyeket októberben megalakítottunk minden követ megmozgatnak, készültek már építészeti tervek épületek hasznosítására, költségvetési tervezetek, folyik az előadássorozatunk, hogy kiemeljek néhányat a legfontosabb feladatok közül.

Így állunk most, nagyon sokat dolgoztunk az elmúlt 4 hónapban, de a munka oroszlánrésze még előttünk áll. Tarts velünk ezen az úton jövőre is, kívánok 2014-re magunknak további sok örömet, erőt és kitartást az előttünk álló feladatokhoz, és Budapestnek 2014-re egy új, Közép-budai Waldorf Iskolát. 🙂 Boldog Új Évet!