Az első szülői kör (beszámoló)

Október 25-én, pénteken tartottuk az első szülői kört, 26-an gyűltünk össze, 24 család képviseltette magát. Elmondtuk, hogy hol tart most a szervezés:

“A dolgok általában úgy végződnek, ahogy kezdődnek.” (Rudolf Steiner)

Először meséltünk arról, hogyan is kezdődött minden, milyen hangulatban telt az elmúlt pár hét a kezdeményező körben. Azt kívántam magunknak, mindannyiunknak, hogy a fenti Steiner idézetet lássuk majd megvalósulni munkánk eredményeként, hiszen eddig nap mint nap újabb pozitív impulzusok, támogató megerősítések, öröm övezte ezt a kezdeményezést.

Ezek után rátértünk a praktikus információkra, mi az amit most tudunk a leendő iskoláról:

  • helyszín: jelenleg kb 15 ingatlan van a látóterünkben, amelyből az igazán reális lehetőség a meglévő, de használaton kívüli iskolaépületek, ilyenből 4 van. Folyamatban van a megkeresés és érdeklődés az illetékes önkormányzatoknál (elsősorban XII. és XI. kerületek), hamarosan megkezdjük a tárgyalást a lehetséges bérleti feltételekről.
  • pedagógus: most indul a pedagóguskeresés, legalább annyira fontos az alapító tanárok személye és elhivatottsága, mint az ingatlan, ezért kiemelt hangsúlyt fektetünk erre a feladatra is.
  • szakmai háttér: a Pesthidegkúti Waldorf Iskola és fenntartója, a Török Sándor Waldorf-pedagógiai Alapítvány szakmai és pedagógiai támogatást nyújt kezdeményezésünknek. Már lezajlottak az első személyes találkozások. Nagyon fontosnak érezzük, hogy egy erős és tapasztalt iskola nyújt nekünk támogatást már a kezdetektől, ez nagyon sokat jelent majd a szakmai-pedagógiai munkában.
  • a kitűzött cél, hogy első és második évfolyammal, esetleg harmadik évfolyammal is induljunk egyszerre, 2014 szeptemberében. Pedagógiailag – ebben hozzáértők erősítettek meg minket – nem jelent gondot, viszont az indulást és a fenntarthatóságot is nagyon pozitívan befolyásolja, minél több gyerekkel indulunk, annál könnyebb a fenntartás anyagilag is és sok más szempontból is.

A munka folyamatosan zajlik, várjuk a tevékeny szülők csatlakozását, akik a szervezési munkában is szívesen részt vesznek. A következő munkacsoportok kialakítását tervezzük:

1. pedagógia + pedagógus csoport: fő feladata az osztálytanítók keresése, toborzása, valamint a pedagógusokat segíteni a pedagógiai oldal felépítésében

2. ingatlankereső csoport: ingatlan felkutatása, tárgyalás, szerződés előkészítés, előírások, engedélyek, stb.

3. taneszköz/felszerelés csoport: minden ami nem az ingatlan (padok, tábla, felmosórongy, stb)

4. külső kapcsolatok + előadásszervezés csoport: toborzó, tájékoztató előadások szervezése, weboldal, facebook oldal tartalom, tájékoztatók, meghívók terjesztése

5. jogi-adminisztációs csoport: küzdelem a bürokrácia-sárkánnyal – nagyon fontos és felelősségteljes feladat

6. pénzügyi tervezés: a név magáért beszél 🙂

A következő találkozót kb. két hét múlva tartjuk, erre majd azokat várjuk, akik a fenti munkacsoportokban, vagy más feladatkörökben szeretnének AKTÍV szerepet vállalni. A pontos időpontról később küldünk értesítést azoknak akik ezt tegnap kérték, és ide is feltesszük majd.

A szülői körön megjelent családok 1-1 szóban megfogalmazták, hogy milyen az az iskola, amelyet szeretnének a gyermekük számára. Milyen legyen a MI iskolánk? Ezek a válaszok, ez a válasz született:  (klikkelj a képre a nagyításhoz)

Köszönjük, hogy eljöttetek!