A kezdetek és hol tartunk most?

A közép-budai waldorf iskola ötlete először augusztus végén, egy levélváltás közben, csak úgy mellékesen bukkant fel. Egy ártatlan fél mondat volt. Idézem is, különös tekintettel a smileyra a mondat végén:

“Ezen filoztam tegnap, hogy most alapitsunk iskolat?! 🙂 ”
(2013. aug. 28.)

Érdekes volt megélni, ahogy ez az ötlet, az “idea” életre kelt, és kapásból külön életet kezdett élni. Nem tudtuk kontrollálni. Mi, akik magunkban hordoztuk, azt éreztük, el akarja mondatni magát, meg kell osztani. Megosztottuk az évkezdő hagyományos lekvárfőzéskor az óvodánk szülői közösségével, és a reakciókból világossá vált: ez eldőlt, nincs több kérdés, csinálnunk kell. Mi sem természetesebb. A bennünk felbukkant kételyek – van-e erre energiánk, időnk, kapacitásunk – köddé váltak, elementáris erővel sodort el minket, egyre többünket a tettvágy. Hamar, néhány nap alatt megszületett a válasz a fenti – költői – kérdésre: igen, alapítsunk iskolát!

Szeptember közepén tartottuk az első iskolaalapítós találkozót, az ovink szülői körében, ezen 9 család vett részt. Felvázoltuk a legfontosabb kritériumokat, mi is a cél (nagyon leegyszerűsítve: egy jól megközelíthető és JÓ iskola létrehozása) és az első feladatokat.

A következő három hétben találkozókat szerveztünk olyan korábbi iskolaalapítókkal, akiktől tanulhatunk. Sárosi Ferenc a két évvel ezelőtti – végül meghiúsult – iskolaalapítási kezdeményezés során szerzett tapasztalatait osztotta meg velünk, egy másik alkalommal pedig az idén szeptemberben indult káposztásmegyeri Csillagberek Waldorf Iskola képviseletében Mészáros Anikó és Osváth Andrea voltak a vendégeink. Ezúton is köszönjük Nekik a találkozókat!

Még szeptemberben felvettük a kapcsolatot a Pesthidegkúti Waldorf Iskolával, akiket felkértünk, legyenek új iskolánk szakmai-pedagógiai mentorai. Kérésünk pozitív fogadtatásra talált. Október közepén első személyes találkozónkra is sor került, az együttműködés alapjairól, lehetőségeiről beszélgettünk.

Mindeközben gőzerővel nekiláttunk az első időszak legfontosabb feladatának: az ingatlankeresésnek. Feltérképeztük a belbudai kerületek (II., III., XI., XII.) üres iskolaépületeit, és más esetleg megfelelő ingatlanait, ezekről tájékozódtunk. Jelenleg a legjobbnak kínálkozó lehetőségek részletesebb bejárása, bérleti lehetőségek feltérképezése folyik.

Az iskolaalapítás ötletével megkerestük a többi budai waldorf óvodát is. Felvettük a kapcsolatot a Waldorf Szövetséggel, hogy időben megkezdhessük majd a szükséges hivatalos teendőket. Létrehoztunk egy Facebook oldalt és egy weboldalt, hogy az érdeklődő családok naprakészen követhessék a folyamatot.

Folyamatosan tájékozódunk a hivatalos előírásokról, finanszírozási lehetőségekről, a kerettantervvel ismerkedünk, hazai és külföldi legjobb gyakorlatokat gyűjtögetünk, amelyek összegyúrásával és megmunkálásával majd megszülethet az új iskolánk.

Itt tartunk most. A következő lépés: október 25-én pénteken várunk az első szülői körre, amelyről bővebben itt olvashatsz.